2012. december 17., hétfő

Összehasonlítósdi

Ez az, amit nem lenne szabad, de mégis minden anyuka megteszi, aki egynél több poronttyal rendelkezik. Mert viszonyítani jó. Van, ahol a hasonlóságokat keressük, és van ahol a különbségeket. A mozgásfejlődésben szerintem legfőképpen különbségek vannak. Erre engedek következtetni a nem reprezentatív felmérésem alapján.
Akkor most nem hasonlítgatok, csak leírom a tényeket.
Lizit brutálisan erős nyakizmokkal hoztuk haza a kórházból, 5 naposan itthon emelgette a fejét, a Dokinéni csak nézett az első itthoni látogatása alkalmával. Igazából csak az előírás miatt fogtuk a fejét egy darabig (kb. 1 hétig), mert szinte az első pillanattól kezdve gyönyörűen tartotta. Háton egyetlen percet nem töltött, a sok hasalás ellenére lusta időszak jött, hónapokig semmit nem csinált, 6 hónaposan a 4 forgásból is csak egyet volt hajlandó rendszeresen bemutatni. Védőnéni javaslatára forgattuk is pokrócostul nap mint nap. Aztán jött egy nagy kattanás és mindent bepótolt, amiben lemaradt, sőt túl is teljesítette az elvártakat: 2 hét alatt beindult a forgása minden irányába, négykézlábra pattant, egy kicsit kúszott, elkezdett mászni és felállt. Mindezt 7 hónapos kora előtt. Az ülés a feledés homályába veszett, nem találtam róla feljegyzést, de azt tudom, hogy viszonylag hamar megült stabilan, az önálló felülés pedig nem sokkal később jött. A hosszabb távú lépegetést pedig az első szülinapja előtt 1 nappal megrendezett bulin tette meg. Naná, már akkor is szerepelt. Minek tartogatta volna a nagy pillanatot a szülőanyjának, mikor a fél rokonság előtt is ünnepeltethette magát :-)

Maja átlagos újszülöttként látta meg a napvilágot, fejecskéje kellő alátámasztást igényelt egy jó darabig. Sőt, a hátrafeszítés/előrebillenés és egyéb más figyelmeztető jel miatt úgy éreztem, hogy nem az elvárt tempóban halad. Ennek köszönhetően 3 hónapos korában már Dévény tornára jártunk, ami iszonyatosan beindította. 2 kezelés után elkezdett pörögni és 4 hónapos korára már megállíthatatlanul forgott körbe-körbe. Aztán nekiállt piramisoskodni: kéz és tappancs a földön, popó az égben, és így próbált előre haladni. A nagyobb távokat 6,5 hónapos kora óta végül kúszás formájában bonyolítja, nagyon vicces látni a kommandózását. Nekem külön élmény, hiszen Lizi alig csinálta ezt a mozgásformát. Pár napja felállt (pont 1 hónappal később, mint anno Lizi) és most ezt csinálná a nap minden percében. Felülésig is eljutottunk a minap, ennek az első pillanatával Mamit örvendeztette meg – én csak a hetekig tartó előmunkálatokat láttam. Viszont mászni továbbra sem hajlandó. Visszavittem Dévényes kontrollra, és abban maradtunk, hogy január végéig adunk időt az önálló mászásra, ami 1 hónappal korábban van mint az előírt 10 hónapos határ, de nem akarjuk, hogy a kúszás túlságosan berögzüljön. Most itt tartunk. Kíváncsian várom, hogy a többi dolog hogyan alakul. Aztán persze rögtön előkapom a Liziről vezetett kis füzetet és megnézem, hogy ő éppen mit csinált akkor. Mert hasonlítgatni jó :-)

Megmutatom mi az, amiben nagyon hasonlítanak egymásra. Szinte napra pontosan egyidősek :-)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése